Mazurska kuchnia

mazurska kuchnia

Jeśli planujemy wakacje lub urlop to udany wypoczynek nie może obejść się bez dobrego jedzenia. Niezależnie od tego jaki rodzaj kuchni preferujemy, czy jesteśmy smakoszami ryb czy mięs, jarzyn czy grzybów – Mazury na pewno trafią w nasze gusta. Mazurska kuchnia wykorzystuje przede wszystkim ryby pochodzące z tutejszych jezior, produkty leśne i produkty rolnicze. Świeże wyroby od lokalnych dostawców w dużym stopniu wpływają na wyjątkowość tutejszych przysmaków. Dania z tego regionu to mieszanka wpływów kuchni polskiej i niemieckiej w postaci kiełbas, mięs, kluseczek, pierożków, tradycyjnych zup i świeżych ziół oraz aromatycznych przypraw takich jak tymianek, majeranek, kminek i kardamon. W mazurskich kulinariach widać także obecność wpływów ukraińskich. Wynika to z faktu, iż po wojnie przesiedlono tu mieszkańców Bieszczad, którzy przywieźli ze sobą bogatą tradycję.

Smaki Mazur to oczywiście świeżo złowione ryby – węgorz, troć, okoń, sielawa – wędzone, smażone, grillowane, pieczone czy marynowane w zalewie. Specjalnością regionu są także zupy rybne w różnych postaciach, jak na przykład zupa z ryb i raków, przyrządzana z dodatkiem ziół i brzozowej kory czy zupa rybna ze świeżych okoni. Pozostałe charakterystyczne dania to między innymi fasolowo – kapuściana karmuszka, kawałki schabu duszone w kwasie buraczanym z utartym chlebem zwane wereszczakami, mięsne kule wieprzowe pokrojone w drobną kostkę znane jako pokuczaj, ziemniaczane farszynki z mięsno-jajecznym farszem, kiełbasa w piwie, schab po mazursku, babka ziemniaczana z mięsem, różnego rodzaju pierożki z aromatycznym farszem grzybowym lub mięsnym (nierzadko serwowane w rosole lub barszczu). Oprócz dań z mięsa poleca się spróbować plincli, czyli placków z ziemniaków podawanych z kwaśną śmietaną z utartym czosnkiem oraz kładzionych klusek mazurskich z ziemniaków i mąki, serwowanych ze skwarkami ze słoniny bądź z jajecznicą. Mazury kojarzą się również z nabiałem, który często gości w postaci śmietany używanej do wielu dań oraz dodatkami takimi jak zasmażana kapusta, kasza i ziemniaki. Kolację w mazurskiej restauracji umilą nalewki i likiery, które na dobre zakorzeniły się w tych regionach. Jeden z najsłynniejszych trunków to niedźwiedziówka, przygotowywana na bazie miodu. Warto szukać też tradycyjnych produktów regionalnych. Ser welski o niepowtarzalnym smaku do dziś wytwarzany jest tu w wannach serowarskich, gdzie znaczna większość procesów opiera się na produkcji ręcznej. Turyści coraz częściej kupują lokalne jedzenie jako pamiątki na drogę powrotną – ryby w słoikach, kozie sery, czy ciasta drożdżowe z leśnymi owocami.